Saraybosna’nın Eski Renkleri – Atakan Sevgi
[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]
Saraybosna denince dünyanın en renkli şehirlerinden biri canlanır benim gözümde. Bu renkliliği oluşturan sadece şehrin taşı, toprağı, ağacı, binaları değil; farklı insanları, inançları, kültürleridir.
Saraybosna çok kültürlü yapısı ile bilinen bir şehir. Bunun temelinde ise yüzyıllar boyunca İslam, Katolik ve Ortodoks Hristiyanlık ve Museviliğin bir arada var olmuş olması var. Bu nedenle Saraybosna’ya eskiden “Balkanlar’ın Kudüs’ü” denirdi. Saraybosna dünyanın en renkli bölgesi Balkanlar’da dahi kendi renkleriyle öne çıkan bir şehirdi.
Burada bahsettiğimiz renkler aslında birer metafor. Ancak bu metaforların hayatta karşılıkları da var. Örneğin Osmanlı’da farklı inanç grupları farklı renkte giysiler giyerdi. Bu açıdan bakınca Osmanlı’da Saraybosna sokakları kadar rengarenk insanlarla dolu sokakları olan başka şehir var mıdır? Sanmıyorum… Bir de o zamanların renk renk geleneksel giysilerini düşünün!
Düşünemediniz mi? Haklısınız, düşünmek kolay değil. Nedeni basit: Eski zamanların renklerini bilmiyoruz. Çünkü görmedik.
Bazı araçları takip ederek bir şehrin tarihinde oldukça gerilere gidebilirsiniz. Örneğin şehirle ilgili anlatılan efsaneler, yazılmış hikayeler, masallar, şarkılar sizi şehrin yüzyıllarca öncesine götürebilir.
Ancak bu görsel olarak mümkün değil. Örneğin bir şehrin eski fotoğrafları en iyi ihtimalle 19. yüzyılın ortalarına kadar geri gider. Üstelik bu fotoğraf kareleri siyah beyazdır. Oysa bir şehre ruhunu veren şeylerin arasında en önemlilerinden biri renkleridir.
Saraybosna’nın eski renklerini merak ediyorsanız, şu an doğru yerdesiniz! Burada Saraybosna’da çekilmiş en eski renkli fotoğraflardan bazılarını bulacaksınız. Bunlar, dünyada herkes birbirine benzer giysiler giymeden önceki zamanlardan, 1912 yılının Ekim ayından renkli Saraybosna kareleri.
Savaşların yan yana yaşayan Balkan halklarını birbirlerinden ayırmadığı yıllardan…
İnsanların ve şehirlerin renklerini henüz kaybetmediği, tekdüzeliğin hayata hakim olmadığı zamanlardan…
[/et_pb_text][et_pb_gallery gallery_ids=”2124,2125,2126,2127,2128,2129,2130,2131,2132,2133″ fullwidth=”on” show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” background_layout=”light” auto=”off” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” caption_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
[/et_pb_gallery][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”justified” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]










Burada gördüğünüz fotoğraflar, 1912 yılının 15-25 Ekim tarihleri arasında çekilmiş. Fotoğrafları çeken aynı kişi: Fransız fotoğrafçı Auguste Léon. Bu fotoğrafları, Fransız bi banker olan Albert Kahn’a borçluyuz. Albert Kahn’ın finanse ettiği “Gezegenin Arşivi” adlı proje için, 1909-1931 arasında, 22 yıl boyunca, dünyanın tüm kıtalarından 50 ülkede 72.000 renkli fotoğraf çekilmiş. Burada Saraybosna’da çekilen 66 karenin pek azını gördünüz. Saraybosna’nın diğer kareleri ve tüm dünyadan erken dönem renkli kareler için Albert Kahn koleksiyonlarının internet adresi:
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”1_2″][et_pb_team_member name=”Atakan Sevgi” background_layout=”light” twitter_url=”twitter.com/trakya_balkan” use_border_color=”off” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.0.101″ /][et_pb_text background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”]
http://collections.albert-kahn.hauts-de-seine.fr/
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]